Epurarea apei

Din grija pentru natură dar,în egală măsură  şi pentru a da posibilitatea  unor  alte comunităţi să capteze şi să trateze apă pentru consum, o staţie de epurare este absolut necesară. Apele uzate sunt rezultatul unor  activităţi zilnice menajere şi industriale iar  epurararea acestora reprezintă o garanţie  a tot ceea ce înseamnă un mediu curat .

La Staţia de Epurare din Bistriţa apa uzată brută pătrunde mai întâi prin intermediul unei camere deversoare  apoi debitul de apă ce urmează a fi epurat ajunge gravitaţional la grătarele rare  şi dese unde sunt reţinute reziduurile grosiere. După ce a parcurs această fază de lucru apa uzată  trece printr-un deznisipator cuplat cu separatorul de grăsimi format din trei linii, fiecare canal fiind prevăzut cu un pod raclor mobil, pompe de înlăturare a nisipului şi unele dispozitive de înlăturare a grăsimilor. Atât nisipul cât şi grăsimile sunt astfel eliminate colectându-se în containere şi bazine de unde sunt îndepărtate.

Apa curge apoi gravitaţional spre două decantoare radiale primare unde se decantează nămolul ce este eliminat de către o pompă controlată de un temporizator de şase ori pe zi. Şi spuma se colectează la suprafaţa decantoarelor, aceasta fiind evacuată periodic la un bazin de colectare a grăsimilor. Apa uzată decantată primar trece apoi peste deversorul circular şi ajunge tot gravitaţional la  bazinele cu nămol activat formate din patru compartimente unde are loc procesul de aerare cu ajutorul unor suflante. Apa uzată în amestec cu nămolul activat curge de la bazinele de aerare fiind distribuită în mod egal la două decantoare secundare. În funcţie de necesităţi, nămolul depus în decantoarele secundare poate fi recirculat (ca nămol activat) sau poate fi eliminat (ca nămol în exces). Nămolul activat de recirculare este pompat către admisia bazinelor cu nămol activat, iar nămolul în exces este extras la anumite intervale pentru a fi tratat în cadrul liniei de nămol.

După parcurgerea acestui flux tehnologic apa rezultată îndeplineşte condiţiile de calitate pentru a putea fi evacuată într-un râu. În fiecare fază de lucru apa este supusă unor analize permanente de laborator, determinările finale fiind acelea a unei ape epurate.

Nămolul primar cât şi cel în exces ajung  în două bazine de omogenizare înainte de a fi îngroşat iar după ce a devenit omogen  curge gravitaţional spre două îngroşătoare centrifugale spre a ajunge la 6% substanţă uscată înainte de fermentare. După ce este îngroşat nămolul e pompat într-un metantanc unde are loc procesul de fermentare anaerobă mezofilă.Odată  fermentat,nămolul e extras din metantanc, apoi e deshidratat de către două centrifuge până la un conţinut de circa 25% substanţă uscată.

Dispecerat Non-Stop


0263/213.117; 0372742478
Plată online fără autentificare în cont

Accesează arhiva comunicatelor de sistare a apei

februarie 2023
LMaMiJVSD
   1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28      
« ian.   mart. »