Comunicat de presă cu privire la funcționarea sistemului de canalizare din municipiul Bistrița, de pe strada Grănicerilor

Comunicat de presă cu privire la funcționarea sistemului de canalizare din municipiul Bistrița, de pe strada Grănicerilor

Având în vedere faptul că în contextul ploilor abundente din ultima perioadă, în spațiul public au fost divagate diverse informații în ceea ce privește funcționarea sistemului de canalizare din municipiul Bistrița de pe strada Grănicerilor, societatea Aquabis S.A. aduce o serie de precizări pentru o expunere în mod obiectiv și transparent a situației existente.

Sistemul de canalizare de pe strada Grănicerilor a fost executat de către Aquabis S.A. și dimensionat corespunzător până la intersecția cu strada Ioan Sabău, acolo unde locatarii au executat o extindere a sistemului de canalizare din PVC cu diametrul de 300, respectiv 250 mm, conductă care la ploi abundente nu poate să facă față la debitul de ape pluviale care ajunge în rețeaua respectivă.

În Avizul de amplasament eliberat de Aquabis S.A. în vederea construirii imobilelor din zonă se specifică faptul că „pentru ape pluviale societatea nu deține rețele de canalizare care să preia debitele și propunem deversarea lor în canalul deversor existent în zonă„. Mai mult decât atât, în Avizul de principiu eliberat în același scop, societatea nu a acordat debit pentru ape pluviale.

Până la extinderea zonei, strada Calea Moldovei dispunea de șanțuri de gardă și drenuri executate din conducte metalice perforate care preluau cantități mari din apa de ploaie și o dirijau în râul Bistrița, acestea fiind desființate odată cu realizarea construcțiilor din zonă.

Reiterăm faptul că gestionarea apei pluviale și găsirea de soluții care să rezolve această problemă îi revine autorității publice locale, Primăria Municipiului Bistrița. Prin Masterplanul de apă și canal, Uniunea Europeană nu finanțează sectorul apei pluviale, acesta fiind dedicat exclusiv apei menajere și sistemului de canalizare.

Conducerea AQUABIS S.A.


Silviu Gorea

Website: