Prima clădire din municipiul Bistriţa ce a fost racordată la reţeaua publică de distribuţie a apei potabile a fost clădirea Direcţiei Silvice de pe Bulevardul Independenţei unde actualmente funcţionează câteva secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă.

În anul 1910 s-ar fi utilizat pentru prima dată la Bistriţa apă de la cişmele , sursa fiind captarea unui număr de cinci izvoare de coastă dintr-o zonă situată la altitudini de 730 până la 820 de metri la Cuşma. Debitul de apă furnizat de aceste izvoare, la sursă, în condiţiile numite debit orar maxim, era de circa 7 litri pe secundă. Rezervorul de înmagazinare a apei era amplasat în pădurea Ghinzii la cota 419 metri şi avea un volum de 600 metri cubi.

Astăzi „AQUABIS” S.A. dispune de un modern sistem de alimentare şi sursele de alimentare sunt râurile Bistriţa Ardeleană, Anieşul, Rebra, Someşul Mare şi Lacul de acumulare de la Colibiţa.

La 30.12.2014 lungimea reţelelor de apă însumau 1325,7 km, 83 de localităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud fiind actualmente racordate la reţeaua publică de apă.

Şi în ce priveşte reţelele de canalizare se poate spune că, faţă de alte judeţe ale ţării lucrurile se prezintă mult mai bine. „AQUABIS” S.A. asigură canalizarea apelor uzate în 27 de localităţi, din care un municipiu şi trei oraşe iar lungimea reţelelor de canalizare este de 576,4 km.

La nivelul municipiului Bistriţa deţinem nu mai puţin de 9 rezervoare de acumulare a apei, capacitatea totală a acestora fiind de 36.450 de metri cubi. Pe raza întregului judeţ sunt 66 de rezervoare ce pot înmagazina peste 47.000 de metri cubi de apă potabilă, localităţile care deţin cele mai noi rezervoare fiind Sărăţel, Coasta, Şintereag, Nimigea de Jos şi Cociu.

„AQUABIS” S.A. îşi doreşte să fie o companie modernă care prestează servicii de calitate. Ne dorim să ne dezvoltăm şi să contribuim astfel la dezvoltarea durabilă a regiunii, obiectivul nostru principal în strategia pe termen lung fiind extinderea operării la nivel de regiune. Suntem un operator regional şi avem asigurat accesul la Fondurile de Coeziune ale Uniunii Europene prin care vom putea susţine investiţii de anvergură menţinând tarifele suportabile.